Genetica

Genetica van de kip!

Genetica van kippenkleuren

De genetica van de kippenkleuren is eigenlijk een soep, elk afzonderlijk stukje groente of kruid heeft invloed op elkaar of op het einddoel.
Een kip is 1/3 deel historie, 1/3 deel selectie en 1/3 deel genetica.
Door historie kun je herleiden wat de bouillon en of groenten zijn, die in de huidige soep of kip nog zitten.
Met de herkenbare delen ( b.v. worteltje en boontjes ) kun je altijd de basissoep weer maken.
Hetzelfde is met de kippenkleuren, als je de basis weet, kun je hier op verder borduren.

Om kippen vitaal en gezond te houden en oude rassen te bewaren moer er wel eens naar een ander ras of kleur gegrepen worden. Dit is wel eens griezelig want als fokker moet je wel weer terug komen op het oorspronkelijke kleur, type en kenmerken.

Het is dus belangrijk dat je precies weet wat je doet en wat de uitkomsten zullen zijn. Dit houdt ook in dat er niet tallose dieren afgemaakt dienen te worden omdat, ze niet voldoen aan de wensen en gedachten die we over de combinatie hadden.
Dus het is net als het maken van een soep, als je weet.

De kleur van de kip bestaat niet uit 1 factor maar er is dus een samenspel van meerdere genen die in bepaalde combinaties, en bij af of aanwezigheid van verdunners en versterkers de graag geziene kleurslg zullen geven.
De kleur van de kip kun je dus het beste vergelijken met een soep. Om soep te maken wordt er dus eerst voor een basis bouillon gekozen. Want de basis bepaalt de smaak oftewel de baisiskleur. De keuze van de ‘e’ is bepalend voor hoe de andere grondstoffen gaan smaken en er uitzien.

Naast deze grondstoffen zijn er nog meer ingrediënten , die de smaak geven aan de soep. Het toevoegen van zout bijvoorbeeld heeft invloed op het ander, het zoet wordt overdekt of gaat anders smaken, dus zout heeft effect op zoet en het geheel wordt anders van smaak. Door tomaten aan de groentensoep toe te voegen wordt de soep rood, waardoor de groentensoep eerder tomatengroentensoep genoemd wordt. De tomaten overdekken dus de groenten maar blijven wel aanwezig hoewel de soep wel degelijk beinvloed wordt door de tomaten.

Zie de tomaten dus als een dominant gen dat de recessieve genen: de groenten dus overdekt, of een uitdrukking verminderd of zelfs veranderd, want sommige groenten worden dan zelfs oranje ( zoals aardappel ) i.p.v de basiskleur die de aardappel heeft. Voeg je dan wat room toe dan zal de kleur weer wat lichter worden , het rood van de tomatensoep zal weer lichter van kleur worden. Deze verandering kun je dus weer vergelijken met een kleurverdunnend gen dat dus wel invloed heeft op het rood ( de tomtaten ) maar niet op het zwart ( de groenten).

Bij het serveren van de soep worden er nog wat kruiden overheen gesprenkeld waardoor het rood van de tomatensoep overdekt wordt met b.v. bieslook.
Deze kruiden kun je dus zien als patronen genen , die dus de pelling, zoming, lovering en pareling op de ondergrond kleur die de bouillon ( e-allel ) van kleur hebben doen veranderen.

 

 

Kleurenfokkerij heeft dus wel degellijk iets te maken met kokkerellen, alleen kun je niet een potje met 1 gen toevoegen, dat zou dan wel heel makkelijk zijn. Wie 1 eigenschap toevoegt krijgt de rest er dus bij!!

Om een goede mix te krijgen en dus de gewenste kleur is echte fokkerskunst nodig met 3 sterren.

Om de ingrediënten van de kleuren van de kippen te rangschikken kun je ze dus opdelen in verschillende groepen ( b.v. bouillons, groenten kruiden etc ). Zo deel je dus kip ook in met de verschillende onderdelen. En vanuit deze situatie kun je beginnen met verbeteren van je huidige kippenras of het ontwikkelen van een nieuwe kleurslag.

Het is dus ook van groot belang dat wanneer je je wilt verdiepen in deze materie ook hiervoor boeken koopt om alles nog beter te begrijpen. Op het internet zijn diverse sites die op het gebied van de genetica tekst en uitleg geven.


Kippen zijn voedsel voor de ziel !