Inrichting nachthokken

Inrichting van de nachthokken.

Ook de inrichting van de nacht hokken voor de Nederlandse Sabelpootkrielen dient aangepast te worden aan de voetbevedering. De zogenaamde mestplank maakt men bij voorkeur maximaal 40 cm breed. Zij moet zo worden aangebracht dat de dieren er gemakkelijk op kunnen “wippen”. Boven deze mestplank worden de zitstokken geplaatst. Deze dienen, bij voorkeur, circa 6 cm breed en circa 2,5 cm dik te zijn. De hoeken van de bovenkanten dienen te worden afgerond. Maak de zitstokken uitneembaar hetgeen vele voordelen biedt bij, de bestrijding van ongedierte zoals luis e.d.

Het is niet raadzaam slechts een legnest te plaatsen, hierdoor worden de dieren tijdens het leggen te veel verjaagd door onderlinge rivaliteit. Beter is het om meerdere legnesten over de diverse zijden van het hok te verdelen. De legnesten kunnen het beste voorzien worden van zogenaamd houtmot.

De drinkbakken dient men of op te hangen of op een kleine verhoging te plaatsen om verontreiniging door het scharrelen te voorkomen en/of het veelvuldig morsen van drinkwater tegen te gaan, hetgeen de voetbevedering weer kan verontreinigen.

Neem geen te grote drinkbakken; mede daardoor dwingt men zichzelf om de dieren voortdurend van vers water te voorzien. Voerbakken zijn in allerlei vormen, kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Belangrijk is dat ze goed zijn te reinigen en dat de inhoud, niet gemakkelijk gemorst of bevuild kan worden. De bak moet zodanig van afmeting zijn dat alle dieren gelijktijdig bij het voer kunnen komen. Een andere oplossing is om meerdere voerbakken in het nachthok te plaatsen.


Hij heeft het zo druk als de hennen voor Pasen

* iemand die veel werk heeft *