Uitkomst kuikens

Uitkomst van de Sabelpootkriel kuikens.

Ruim de eierschalen van de uitgekomen Sabelpoot kuikens op zodat er ruimte in de broedmachine blijft.
Laat het Sabelpoot kuiken goed drogen en haal deze na ongeveer 20 uur uit de broedmachine, de Sabelpoot kuikens kunnen 24 uur zonder water of eten, ze leven namelijk van het laatste eigeel uit het ei.
Verwijder alle niet uitgekomen eieren na 2 dagen van uitkomst van het 1e kuiken.
Open de broedmachine zo min mogelijk anders is de kans groot dat de overige kuikens, niet meer uit kunnen komen.

Sabelpoot kuikens dienen na uitkomst ongeveer 24 uur in de broedmachine te blijven, hierdoor kunnen ze op kracht komen en goed opdrogen.
Zorg ervoor dat ruim voor uitkomst van de kuikens het kuikenverblijf gereed is.
Maak een bak op een veilige plaats, liefst van de grond in verband met de koude en zorg voor een absorberende stroeve en droge ondergrond.
Nog beter is om een rooster te maken met gaas van 0.5 cm bij 0.5 cm zodat de uitwerpselen, niet meer op gepikt kunnen worden en om cocidiose te voorkomen.
Een absorberende en droge ondergrond is nodig om de uitwerpselen snel uit te laten drogen, zodat de Sabelpoot kuikens zichzelf niet bevuilen.
Stroef is nodig omdat de kuikens nog niet stevig op de poten staan, anders kunnen de poten, van de kuikens uit elkaar gaan waardoor ze niet goed meer kunnen lopen.

De temperatuur moet op de grond gemeten worden en deze moet tussen,
de 29 en de 32 graden Celsius zijn.
Deze temperatuur dient de 1e week gehandhaafd te worden.

Na deze week kan de temperatuur langzaam teruggeschroefd worden, (ook afhankelijk van het weer buiten) zodat na ongeveer 4 a 5 weken de Sabelpoot kuikens onder de lamp of warmteplaat vandaan kunnen.


Hij heeft eieren in zijn schoenen

* iemand die voetje voor voetje stapt *